Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Frozen shoulder

Weet je wat een frozen shoulder is?

De letterlijke vertaling “bevroren schouder” geeft aan dat de ‘schouder vastzit’
De bewegingsbeperking bij een frozen shoulder ontstaat door geleidelijk toenemende verstijving van buitenste deel van het gewrichtskapsel. Dit wordt fibrosering genoemd en wordt veroorzaakt door een ontsteking van de kern van het gewrichtskapsel. Een frozen shoulder herken je door pijn in en rondom je schouder, vaak uitstralend tot in de bovenarm. Deze pijn houdt vaak wekenlang aan en neemt geleidelijk in ernst toe. Na enige weken tot maanden treedt een toenemende stijfheid in de schouder op.

Een frozen shoulder ontstaat vaak zonder duidelijke aanleiding. In eerste instantie wordt deze blessure dan ook regelmatig gediagnostiseerd als een slijmbeursontsteking of peesontsteking. Pas na verloop van enkele weken tot maanden wordt de werkelijke diagnose gesteld. Soms is er een duidelijk verband met een voorafgaande gebeurtenis (val of operatie) of aandoening.

Hoe herken je een frozen shoulder?

Klachten ontstaan vaak geleidelijk waardoor men de ernst vaak niet direct in de gaten heeft. Symptomen zijn:

  • Pijn
    Deze is diep in de schouder en vaak ook in de bovenarm. De pijn treedt vooral op bij het bewegen van de schouder, met name bij het heffen. De pijn is zeurend en vrijwel continu aanwezig. De pijn wordt heviger en stekender bij plotselinge bewegingen
  • Bewegingsbeperking
    De beweeglijkheid van de schouder neemt af, vooral bij heffen en bij het naar achteren reiken
  • Beperkte functie
    Dit uit zich onder andere in het iets uit een hoge kast pakken, iets in de achterzak stoppen, autorijden, aan- en uitkleden en liggen op de aangedane schouder.

Hoe een frozen shoulder ontstaat is nog onbekend, maar risicofactoren zijn:

  • Langdurige immobilisatie van de schouder
  • Letsel van de schouder door ongeval of operatie
  • (Langdurige) overbelasting
  • Bepaalde ziektebeelden, bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen, ziekte van Parkinson, beroerte, hart- en longklachten.

Wat je fysiotherapeut voor jouw frozen sholder kan betekenen?

Op het moment dat je pijn aan je schouder hebt, ben je geneigd deze te ontzien om zo de pijn te vermijden. Dit verhelpt de kwaal echter niet. Je fysiotherapeut kan uitleggen wat er mis is en jou een persoonlijk beweegadvies geven. Bewegen is namelijk essentieel om de genezing te stimuleren. Dit echter wel binnen bepaalde grenzen. Het advies geeft dan ook aan in welke mate je de schouder kunt bewegen en belasten. Let op: ook als je veel pijn hebt, is het van belang om, binnen bepaalde grenzen, te blijven bewegen

De Clavers biedt gespecialiseerde fysiotherapeuten die lid zijn van Schoudernetwerk Zeeland
Zij kunnen je deskundig begeleiden in het genezingsproces van de aandoening.

Hoelang duurt het voordat een frozen shoulder over is?

Het ontstaan, de verdere ontwikkeling en het herstel beslaat meestal drie fasen verspreid over een langere periode:

  1. De verstijvende fase
    Deze duurt 2-9 maanden en kenmerkt zich door de pijn die op de voorgrond staat en toenemende stijfheid van de schouder. De nachtrust is vaak verstoord door de pijn.
  2. De frozen (‘bevroren’) fase
    Deze duurt 4-12 maanden. Kenmerkend is de geleidelijk afnemende pijn, maar gelijkblijvende stijfheid.
  3. De ontdooiende fase
    Deze fase duurt tussen de 12-48 maanden. De pijn verdwijnt langzaam en de beweeglijkheid keert langzaam terug tot een (bijna) ‘normaal’ niveau.

Als je last hebt van een frozen shoulder kan je fysiotherapeut helpen:

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp