‘Etalagebenen’ is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’
De oorzaak hiervan is de aandoening ‘perifeer arterieel vaatlijden’ (pav) of slagaderverkalking
Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd. Het gevolg is, zoals je wel zult begrijpen, dat er te weinig zuurstof (via het bloed) voor de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor kun je krampachtige pijn of een doof gevoel in het been ervaren. Dit vooral tijdens en na inspanning. De pijn wordt vaak gevoeld in de kuiten, maar ook in de bovenbenen of bilspieren. Na rust verdwijnt de pijn, vandaar de term etalagebenen. Er wordt geschat dat in Nederland ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.
Hoe ontstaat slagaderverkalking?
Bij de geboorte hebben je slagaders een gladde wand aan de binnenzijde
Maar in de loop der jaren kan de binnenkant van de slagaders beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor de vaatwand verdikt. Zo’n plaatselijke verdikking van de vaatwand wordt een plaque genoemd. Leefstijlfactoren spelen een grote rol bij het ontstaan van deze vernauwingen. Daarnaast kunnen ook genetische factoren of andere aandoeningen, ziektes of medicatie leiden tot vernauwingen of slagaderverkalking.
Risicofactoren die het ontstaan van claudicatio intermittens kunnen bevorderen:
– Leeftijd: hoe ouder, hoe groter het risico
– Roken: 5 x grotere kans dan bij niet roken
– Suikerziekte (diabetes mellitus): 50% grotere kans
– Bloeddrukverhoging (hypertensie)
– Verhoogd homocysteïne-gehalte: van het bloed
– Hart- en vaataandoeningen: bestaande en/of in de famile aanwezig
– Hormoontherapie: na de overgang (post-menopauzaal)
– Geslacht: mannen hebben vaker PAV dan vrouwen
– Combinatie van één of meer van bovengenoemde factoren
De Clavers biedt fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van aderverkalking. Lees de informatie op deze pagina goed door. Het kan je helpen.
Wat zijn de gevolgen van aderverkalking?
Door vernauwing in de slagaders in de benen, gaat het bloed trager stromen
Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Vervolgens ontstaan de klachten in de benen (etalagebenen). Ondanks dat de klachten zich meestal beperken tot de benen, wordt claudicatio intermittens beschouwd als een systeemziekte met mogelijk grote gevolgen voor je kwaliteit van leven.
‘Hoe kom ik van die pijn tijdens het lopen af?’
Eenmaal verkalkte aderen kunnen niet meer ‘ontkalken’
Toch kun je veel doen om de pijn tijdens het lopen te verminderen en erger te voorkomen. Dit geldt ook voor de rest van je lichaam. Het belangrijkste is dat je de doorbloeding in je benen goed op gang houdt. Dat betekent: stoppen met roken (dit is funest voor je vaten), verzadigde vetten vervangen door gezonde vetten en, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt, veel lopen! Door te wandelen raken je kleinere bloedvaten beter doorbloed en als je dit geregeld doet, zullen deze kleine bloedvaten steeds meer het werk van de vernauwde vaten overnemen. Meer bewegen zal een positieve invloed hebben op je overige organen (hart, longen), waardoor je gezondheid zal verbeteren.
Gezonde leefstijl
Tijdens het traject zal de ‘Chronisch ZorgNet therapeut’ ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren Denk daarbij eerst aan stoppen met roken en focussen op gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Om de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om het trainingsschema, dat samen met de Chronisch ZorgNet therapeut is opgesteld, te onderhouden. Ook dient een gezonde leefstijl te worden ontwikkeld. Ook na het behandeltraject is het belangrijk om een gezonde en actieve leefstijl te behouden, anders kunnen behaalde resultaten verloren gaan en dat zou zonde zijn.
Waarom Gesuperviseerde LoopTherapie?
‘GLT’ is bewezen effectief in pijnvermindering, verhoging van de maximale en functionele loopafstand en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een positief effect op de levensverwachting door afname van de kans op hart- en herseninfarcten. Het is gebleken dat 80% van de patiënten met CI tevreden is met deze fysiotherapeutische behandeling.
Waarom geen operatie?
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een invasieve behandeling tot dezelfde verbetering in loopafstand leidt als GLT. Dit terwijl een operatie een grotere kans op complicaties geeft en met hogere kosten gepaard gaat.
Jouw fysiotherapeut bij claudicatio intermittens’
Bij De Clavers is Michel Bakker de specilaits mbt Claudicatio Intermittens
Michel is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Ook is hij gecertificeerd leefstijlcoach.
Vergoeding behandeling fysiotherapie vanuit basisverzekering
Uit onderzoek blijkt dat GLT veel gezondheidsvoordeel en kostenbesparing oplever
Als je therapie volgt bij een gespecialiseerde fysiotherapeut worden er tot 37 behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering. Vanaf de 38e behandeling kan dit eventueel worden aangevuld met behandelingen uit de aanvullende verzekering.
In overleg met je fysio- of oefentherapeut en eventueel je verwijzer bepaal je samen hoeveel behandelingen noodzakelijk zijn voor jouw aandoening.